Resepi Nasi Ayam dah pernah or dah banyak kali kot tulis kat blog nie..
Tapi semalam aku tukar style lain.. Kalau korang nak try, boleh try yang
ni.. dah lah simple, sedap pulak.. hahahahahah mampos puji diri lagi..
Tapi harap ampun la.. rumah aku takde ayam besar.. semua aku beli suruh
siang kecik.. hahaha.. kalau korang plan nak buat nasi ayam.. beli ayam
sekor potong 4 ok? baru umphhh!!
Nak impress kan laki.. mesti setting ala kedai sikit.. baahahahahha..
Perapan Ayam pon sedap.. hoi lapa hoi..
Dah mari salin resepi.. Masak nasi ayam untuk berbuka memang sesuai.. tak payah nak 3-4 macam lauk ;)
NASI AYAM
3 pot beras (untuk keluarga kecilku)
basuh beras bersih-bersih dan toskan
lemak dan kulit ayam (jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)
3 sudu majerin
(bahan tumbuk)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
* on kan rice cooker anda.. bila dah panas, masukkan majerin.. tumis
bahan tumbuk hingga perang.. masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis
sekali ya.. kemudian masukkan beras tadi dan kacau rata-rata hingga
wangi.. membunuh ok bau dia time ni.. hahah.. kemudian masukkan sup dari
rebusan ayam.. jangan banyak sangat air takut nasi menjadi lembik..
kurang tak pe.. Ok!! siap nasi ayam!!!! kalau sup tak cukup, pepandailah
korang tambah air biasa ke apa.. hehehe
SUP
potongan ayam
(bahan tumbuk)
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci halia
1 kiub ayam
daun sup
daun bawang
bawang goreng
*tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu..
campak kiub ayam.. masukkan garam.. bila ayam dah masak, tutup api..
keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk
masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam.. campakkan
daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan ;)
AYAM
Bahan perap
sos tiram
kicap cair
kicap manis
madu
3-4 titik minyak bijan
Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu
lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat..
potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam :)
KUAH LADA
4-5 lada hidup (merah)
1 biji bawang putih
sedikit gula
sedikit garam
1/2 sudu kecil cuka
2 sudu makan cili sos
*blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian
panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan
masing-masing)
KUAH KICAP
*Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis..
No comments:
Post a Comment